ΒΑΣΙΛΕΥΟΥΣΑ

ΒΑΣΙΛΕΥΟΥΣΑ

Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2016

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ


+ΘΕΟΔΩΡΗΤΟΥ ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟΥ, ΤΟ ΑΝΤΙΔΟΤΟΝ, ΑΘΗΝΑ, 1990, ΑΝΑΤΥΠΩΣΙΣ 2016 (σ. σ. 220).

Πρόκειται για το γνωστότερο ίσως βιβλίο του μακαριστού π. Θεοδωρήτου, με το οποίο αναιρεί τις αντιπαλαιοημερολογιτικές θέσεις του π. Επιφανίου Θεοδωρόπουλου, που υπάρχουν στο βιβλίο του "Τα δύο άκρα". Το "Αντίδοτο" είχε εξαντληθεί και ανατυπώθηκε, λόγω της αυξημένης ανάγκης που έχει προκύψει στην εποχή μας, όταν μετά από τόσες προδοσίες κατά της Ορθοδοξίας, πολλοί αναμασώντας παλαιές θεωρίες δεν αντιδρούν όπως πρέπει κατά της παναιρέσεως του Οικουμενισμού.


ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΑΝΝΗ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΠΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΑΝΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ, ΑΘΗΝΑ, 2016 (σ. σ. 278).

Το βιβλίο αυτό αποτελεί συνέχεια του βιβλίου "Διπλούς πέλεκυς κατά του Γρηγοριανού ημερολογίου" (βιβλιοπαρουσίαση εδώ) και αναφέρεται στα σχετικά με το ημερολογιακό ζήτημα κατά τα έτη 1581-1901. Μέσα από την Εισαγωγή και τα Κείμενα καταλαβαίνει κανείς πως οι λεγόμενοι "Παλαιοημερολογίτες" δεν "ξεφύτρωσαν" ξαφνικά το 1924 διδάσκοντες καινοφανείς και αυθαίρετες δοξασίες, αλλά ακολούθησαν κατά πάντα την διδαχή των προ αυτών Ορθοδόξων Πατέρων και Διδασκάλων επί του θέματος, αντιτασσόμενοι ευθαρσώς σε κάθε είδους καινοτομία και νεωτερισμό.ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΕΡΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΚΑΙ ΟΜΟΛΟΓΗΤΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΤΟΥ ΕΝ ΒΡΕΣΤΗ, ΑΘΗΝΑ, 2016 (σ.σ. 60)
Η έκδοση αυτή αποτελεί καρπό συνεργασίας ευλαβών Πατέρων και Αδελφών προς τιμήν του, αγνώστου στους πολλούς, Ιερομάρτυρος Αθανασίου του εν Βρέστη της Λευκορωσίας (+1648). Τον Πρόλογο συνέταξε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεθώνης κ. Αμβρόσιος, ενώ την Ακολουθία ο ταλαντούχος Υμνογράφος κ. Παναγιώτης Σόμαλης. Εισαγωγικά προσέθεσε ο αγιογράφος - ιεροψάλτης κ. Αριστείδης Αράπης, ο οποίος είχε και την επιμέλεια της εκδόσεως, μαζί με τον εκπαιδευτικό κ. Νικόλαο Μάννη, ο οποίος συμπλήρωσε και την έκδοση με μικρό μουσικό παράρτημα με τα Δοξαστικά της Ακολουθίας.

***


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου